Site Overlay

GYIK

1. Mennyit bír egy wankel motor?

Ha vigyázol rá, és megadod neki, amit kell, akkor sokat. Ha ezt elmulasztod, vagy előtted elmulasztották, akkor keveset.

2. Mit tegyek, hogy sokáig bírja?

Megfelelő és elegendő motorolaj, premix, jó hűtőrendszer, jó gyújtás. Hidegen óvatosan használd és minél kevesebbet, ha meleg a víz is és az olaj is, akkor viszont pörögjön rendesen, mert kis fordulaton hosszú távon lekormolódik. Nincs szent grál, bölcsek köve, de ezek az alapok.

3. Mi az a premix?

Megfelelő minőségű kétütemű olaj keverése a benzinbe. Lehet rész premix, ez esetben csak kiegészíti a gyári, vagy Sohn adapteres olajrendszer által továbbított olajmennyiséget, vagy full premix, ez esetben az éltömítésekre vezető olajzás le van zárva, és kizárólag a benzinből kapja az olajat az is.

4. Mennyibe kerül egy motorfelújítás vagy motorcsere?

600 e – 2 M Ft

5. Mennyit fogyaszt egy RX-8?

Pont annyit, mint egy 200 ló körüli szívómotor, ha használják: sokat. 11-20 liter, használattól és a motor állapotától függően. Városban inkább utóbbihoz közelít. A „fogyatékossága” csak annyi, hogy nem tud keveset enni, ha kikíméled, akkor is eszik, ez egy sportmotor, azt szereti, ha használják.

E mellé még némi olajat is elfogyaszt, de ne aggódj, kell neki, okkal eszi. Ha nem eszi, akkor vagy át van alakítva az olajozás, és erről tudsz is, vagy baj van.

6. Vehetek-e RX-8-at napi használatra?

Ha végtelen a zsebed mélysége, nyugodtan. Egyébként inkább hobbiautó, hosszabb utakra oké, de a városi nyúzásért nem lesz hálás (ld. 2-es pont, kormolás). Használhatod erre, de drága lesz fenntartani.

7. Mennyibe kerül egy RX-7, RX-8?

A régebbi RX-ek ára nehezen belőhető, állapottól függően nagyon tág a tartomány. Az utolsó RX-7 széria (FD) klasszikussá érett, ha találsz eladót, akkor egy vagyon lesz. Egy jó RX-8 valahol 1,5-3 milla között van. Ha ez alatt veszed, készülj rá, hogy a közeljövőben nagyobb összegeket fog kérni.

8. Mire figyeljek, ha RX-8-at akarok venni?

A motor állapota az elsődleges, egy kompressziómérés, hozzáértő, és wankelhez megfelelő műszerrel rendelkező szerelőnél mindenképp ajánlott. A rozsda is szereti, küszöböket, kerékíveket, alvázat nézd át. Azon kívül azokra a dolgokra, amikre bármely másik autónál.

9. Mit jelent, hogy alacsony a kompresszió?

Elsősorban az éltömítések és/vagy a rotorházak kopottságára utal. Első tünete, hogy melegen nehezen indul, később egyáltalán nem. Teljesítményvesztés viszonylag későn jelentkezik, mivel forgás közben a centrifugális erő segít az éltömítéseknek, és csökkenti a kopásból eredő veszteséget. A wankel kompresszióméréshez speciális célszerszám kell, a hagyományos nem megfelelő!

10. Lehet, hogy csapágyas?

Biztosan az! 😀

1 thought on “GYIK

  1. Tarnai Kitti says:

    Sziasztok! A nagyon közel jövőben szeretnék vásárolni egy RX-8 -at. Páromnak 350Z-je van, ebből adódóan a japánok kehéit ismeri illetve műszaki ismeretei is vannak. Viszont a Wankel ismerettel eléggé hadilábon állunk. A kérdésem az lenne,hogy van arra mód hogy valaki elkísérjen minket az autóvásárlás során? Budapest és környékén keresgélek, kb 3 milió lenne rá tehát nem szeretném a legalját megvenni. Esetleg egy kompresszió mérővel ti nyilván ügyesebben bántok. 🙂 Köszönöm előre is, Kitti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2024 wankelblog.hu. All Rights Reserved. | SimClick by Catch Themes