Site Overlay

Japan Travel Tips and Tricks

Először Luki talált be a kéréssel, hogy összeszedhetném neki egy jegyzetbe mit és hogyan oldottunk meg az utazás alatt, aztán egy másik ismerősömtől is jött ilyen igény, akik jövőre terveznek Japánba utazni. Miután összeírtam, Luki azt mondta, hogy ebből is lehetne egy jó poszt a blogra, szóval itt vagyunk.

-Enjoy Japan! (Daikoku PA & Shibuya & Carspotting)
-Mazda Museum vs. Nissan Heritage Collection
-Tippek, tudnivalók első alkalmas Japánba utazóknak

Azt az elején viszont szeretném leszögezni, hogy ez nem kőbe vésett igazság, nem lettem Japán expert ettől az egy úttól, viszont példának és kiindulási alapnak jó lehet, ahogy én is kerestem ilyen infókat az utazás tervezésekor.

Időpont:
Mi az október végét tűztük ki először, nagyon szép az ősz japánban, de végül szeptember eleje lett belőle, ebbe erősen beleszólt a dolgozói kedvezményes repülésünk. Másik nagyon népszerű időpont az tavasszal a sakura virágzás ideje, de itt felhívnám a figyelmet egyrészt az iszonyatos tömegre ami jellemző akkor, illetve a szeszélyes japán időjárásra.
Szeszélyes alatt itt nem arra kell gondolnod amire most gondolsz, hogy egyszer esik, egyszer süt a nap, hanem arra, hogy betervezed életed útját, látod magad előtt a rózsaszín lombokat, háttérben a Fujival, aztán a virágzás eltolódik 2 héttel és szakad az eső és a Fujiból sem látsz emiatt semmit. A mi esetünkben például a szeptember eleje egy kifejezetten csapadékos időszak szokott lenni, pont az út előtti héten tombolt egy tájfun japán déli részén. Vittünk is vízhatlan cipőt, pulcsit, ponchot, esőhuzatot a kamerára, és végül megrohadtunk a 40 fokban napsütésben. Persze egy nap esett azért, amikor a Fujit akartuk megnézni.
Szóval ha másért nem is, de azért érdemes ezt észben tartani, hogy ne érjen csalódásként.
Ehhez viszont egy hasznos weboldalt tudok ajánlani, ahol kifejezetten a Fuji láthatóságát próbálják előre jelezni:

https://fuji-san.info/en/

Szállás:
Airbnb, Agoda, Booking. Ide nincs túl sok tippem, árban hasonló a szórás, mindenki saját igénye szerint nézzen körül.
A mi szállásaink csak példának:
Tokyo, Sotetsu Fresa Inn / Okayama, Mitsui Garden hotel: Tipikus business hotel jellegű szállások, minimál szobák 2 személyes ággyal, saját fürdővel, Agoda-n foglaltuk. Nagyon szűkek, tényleg csak arra jó, hogy felmész aludni, ellenben nem drágák.
Kyoto, Aya Guesthouse: Hagyományos japán stílusú vendégház kis belső udvarral, kinti 2 személyes smaragdzöld káddal, rizspapír falak, tatami padló, klasszik földön ülős, full felszerelt. Ez önmagában annyi volt mint az összes többi együttvéve, de minden pénzt megért. Airbnb-n találtuk.

Ez egy Ryokan tipusú fogadó

Ryokan szállások: Ezek egy magasabb polcon vannak, de meg kell említeni, ha valaki keresi a luxibb de autentikus japán vendéglátói élményt. Általában all inclusive mind, és van saját onsen-jük is, amit lehet használni, meg helytől függően masszázs stb. Gyakorlatilag wellness japán módra.
Az onsen-ek nem koedukáltak a legtöbb helyen!

+tipp: A szeszélyes időjárás miatt, érdemes olyat nézni, ami ingyenesen lemondható

Reptér, érkezési procedúrák:
Miután földetértetek át kell menni egy immigration check-en, alapvető dolgok, űrlap kitöltése, passport lecsekkolása, utána átveszed a feladott bőröndöt (ha van), átmész vele a vámon és megjöttél. Ezután elindulhatsz a pocket wifidért, vagy a JR pass-odat érvényesíteni ha van, vagy vehetsz egy Suica kártyát vagy egyéb IC kártyát. Ezekre 1-2 órát számolj rá érkezéskor. Egyébként pörögnek, precízen és gyorsan dolgoznak, koordinálják a tömeget stb, és ez nem csak a reptérre igaz.

Suica Card:
A Suica card egy contactless kártyás fizetési megoldás (IC Card) leginkább utazáshoz. Sokszor készlethiány van a kártyából ezért nem mindig vehető, egyébként a reptereken beszerezhető, de a legegyszerűbb megoldás Apple wallet-ben hozzáadni, és simán a telefonon töltögetsz rá a bankkártyádról pénzt ahogy használod. (Google walletben sajnos nem lehet hozzáadni, úgyhogy csak iphone-al működik…)


Tömegközlekedésen túl egyéb helyeken is használható, italautomaták, játékgépek stb. (Ahol kint van az IC Card matrica kb)
Tömegközl. a klasszik paypassos kártyáddal NEM használható e helyett!
Ilyen IC Card-ból egyébként létezik többféle, Icoca, Pasmo stb. más-más régiókban kaphatók fizikailag, de mindenhol működik mindegyik ahol IC Carddal lehet fizetni.
Részletesebben ezekről: https://www.japan-guide.com/e/e2359_003.html

Autóbérlés:
A legtöbb cégnél csak dombornyomott hitelkártyát fogadnak el, ezek alól egyik kivétel a Nissan Rent-a-car:
https://nissan-rentacar.com/en
Mindenképp érdemes előre foglalni/fizetni, mert elfogynak a szabad autók. Árban hasonlóak, de a booking és társain keresztül foglalva többe fog megállni, illetve valahol biztosítás sincs benne. Itt alapból van benne biztosítás, és olcsóbb, mint egy közvetítő oldalon keresztül. Ajánlom még a Toyota bérlős oldalát is:
https://rent.toyota.co.jp/eng/

Nekem a saját hülyeségem volt, hogy kipróbáljak egy kei-cart.


Vezetésről általánosságban: Genfi egyezménynek megfelelő nemzetközi jogsi kell hozzá! Helyben azonnal kiadják az okmányirodában, csak vinned kell hozzá igazolványképet. Bal oldali közlekedés van/jobbkormányos autók, rengeteg a telezöldes kereszteződés, nagyvárosokban GPS jelet sokszor nehezen találtak a telefonok, de legalább a többi közlekedő elég türelmes. Rengeteg az önfizetős benzinkút, de a képernyőn lehet angol nyelvet választani, onnan már könnyű. A parkolás iszonyat drága a nagyvárosokban, és sok helyen körülményes. Igazából ha nincs kifejezetten olyan úticél, amit autóval a legkönnyebb megközelíteni, akkor nem ajánlom az autóbérlést, a tömegközlekedés mindenre elég. A taxizás meg k*rvadrága.

Pocket wifi:
Japánban tök megszokott, hogy az utolsó sarki ramenezőnek is van saját free wifi-je, ellenben tök hasznos tud lenni egy hordozható wifi-s eszköz. Én mindenképp ajánlom, nem vészes az ára, jó nagy adatcsomagok vannak bennük, minden reptéren van átvevő-leadó pont, előre kell ezt is foglalni, e-mailben megkapsz minden utasítást, térképen bejelölve az átvevő pont stb:
https://ninjawifi.com/en

(Másik még az eldobható SIM kártya vásárlás, mi ilyet nem használtunk, szerintem a wifinek több értelme van)

Tömegközlekedés:
A.) verzió:
JR Pass:
Na ez egy trükkös téma. Egészen 2023 októberig az volt a legnyilvánvalóbb megoldás, hogy vedd meg a nationwide JR Pass-t mert olcsó, kifejezetten turisták számára elérhető, korlátlan felhasználású. Ez több mint a duplájára drágult, jelenleg a 2 hetes nationwide passt 80 ezer yen-ért (jelenleg valamivel kevesebb mint 200 ezer ft) lehet megvenni, felhasználása korlátlan, minden JR line-on használható, viszont a gyorsabb shinkansen-ekre nem érvényes, oda külön ki kell fizetni a különbözetet. Személyes vélemény: A nyaralás tervezésekor nézzétek meg hova akartok menni pontosan, milyen járatokkal, és számoljátok ki megéri-e. Nekünk pár ezer yen-en múlt hogy megéri-e, pedig mi elég messzire elmentünk. Tokyo környéki tartózkodáshoz fixen nem éri meg. Vannak még regional pass-ok, azokkal érdemes összevetni a nyaralás tervétől függően.

Egyéb tudnivaló a Shinkansen-ről (Bullet train):
A JR pass nem érvényes az express járatokra (pl.: Nozomi, Mizuho), ezek a közvetlen járatok a nagyvárosok közt, igazából nem gyorsabbak, csak kevesebb helyen állnak meg, ezért rövidebb a menetidő. Jegy vehető rájuk JR Passal, csak a különbözetet ki kell fizetni (ami elég borsos..).
Amire érvényes: local / semi-express járatok (pl.: Hikari, Sakura, Kodama).
Helyjegyet érdemes foglalni előre a kis zöld ticket terminálokon az állomásokon. (vannak unreserved kocsik is, de betelhetnek), illetve ha extrán nagy bőrönddel utaztok, akkor olyan helyet kell foglalni, mert a folyosót eltorlaszoló nagy csomagokért büntetnek!
Videó segítség ehhez angolul:
https://www.youtube.com/watch?v=sa3_by5fRjE
(egy dologra nem tér ki a videó: a JR Passt nem kell beledugni a gépbe, hanem a QR kódját kell leolvasni, és onnan mehet a foglalás)
A JR Passt érvényesíteni kell egy JR Service Centernél miután megérkezel Japánba!

Neked ez a zöld kell majd
260-320 kph közt üzemelnek vonaltól függően

B.) Verzió:
Minden egyéb nem JR vonal (Keihan line, Kintetsu line stb.):
Local és semi-express járatok tökéletesen elég a Suica kártya, befele IC kapun lecsippantod, felszállsz a járatodra, célállomáson kifele ismét lecsippantod és levonja amennyit utaztál.
Express járatokra viszont terminálnál venned kell jegyet.

Összességében szerintem elég bonyolult a vonat/metró közlekedés rendszere, tévedés joga fenntartva, úgyhogy neten tessék azért utánajárni az olyan oldalakon mint pl a https://www.jrpass.com/

C.) Verzió:
Busz:
Szintén IC kártyás megoldás, de aprót is lehet bedobni, Tokyoban hátul szállsz fel, elöl pedig le, más helyeken ez változhat (Pl Nara-ban fordítva volt). Leszálláskor kell fizetni az IC kártyáddal vagy apróval, ki van írva, hogy pénzt nem váltanak, de igazából a pénzbedobós automata a kisebb papír címleteket simán váltja.

Boltok amiket használni fogsz:
Family Mart, 7Eleven, Lawson, MaxValu: Tipikus Coop jellegű élelmiszerboltok, rengeteg előrecsomagolt készétellel, aminek itt szintén nagy hagyománya van, mivel rohan mindenki állandóan mint az állat, nagyon bevett dolog, hogy felkapnak kész ételeket és a vonaton kajálnak meg hasonlók. Éppen ezért ezek éttermi minőségű ételek, a pénztáraknál sok helyen van mikró is és ha kéred megmikrózzák, meg adnak pálcikát, villát, kanalat automatikusan, ha ilyen kaja van a kosaradban. Árban kb fele egy átlag éttermi árnak, ami szintén nem sok.

Daiso, DonQuijote: Mindenes, lomos, temus szemét, mindenízű KitKat, souvenir termékek tömkelege stb. A Daiso-t mi olcsóbbnak találtuk, illetve ott sok az eredeti japán termék.

Kommunikáció, szokások:
Nagyon kevesen beszélnek angolul, de ez nem tántorítja el őket, ha segíteni szeretnének, márpedig szeretnének. Google fordító a barátod, használd, angolról-japánra és fordítva jól működik, velünk is sokszor beszéltek így. Segítségért nyugodtan lehet fordulni bárkihez, de tényleg, elképesztően segítőkészek és lelkiismeretesek.
A köszönöm nem „árigátóó”, mert így max a nagyon közeli haverok használják egymás közt, hanem „arigato gozaimasu” (árigátó gozáimász) röviden hadarva, végét elharapva, ahogy tőlük is fogod hallani.
A sorbanállást nagyon komolyan veszik, metrora/vonatra/buszra felszálláskor, mozgólépcső előtt stb.

Egyáltalán nem túloz a kép

Meghajolás / fej biccentés: Ennek egészen összetett és komoly hagyománya van a japánoknál, gyakorlatban mindenki állandóan hajlong meg bólint minden interakció elején-végén, csak kövesd amit csinálnak.
És a legáltalánosabb tippem: Kövesd amit csinálnak, de tényleg. Nagyra értékelik, ha csak látják rajtad annak a szándékát, hogy próbálod a szokásaikat felvenni.


Fotózás: Pár helyen korlátozva van, boltokban, vagy pl Kyotoban a Gion negyedben (tudod ahol a gésák…), de erre azt tudom mondani, hogy ha bizonytalan vagy, kérdezd meg, hogy szabad-e. Nekem egyszer sem mondták azt, hogy ne.
Tömegközlekedésen illetlenség hangosan beszélni, telefonálni. A vonatokon van kifejezetten phone booth általában a mosdó mellett, ahova kimennek telefonálni.

+Tipp:
Google Lens fordító funkciója:

Rohadt jól működik, bármilyen felületről leolvassa az írásjeleket és real-time fordít angolra, táblákon, feliratokon, boltban termékeken szüntelenül használtuk.

Tax-free vásárlás:
Nagyon sok bolt kínál ilyen lehetőséget, de figyeljetek oda, hogy általában van minimum összeg! Egyébként csak szólnod kell előre a pénztárnál, elkérik az útleveledet, lecsippantják, és beleteszik a termékeket egy zacskóba, amit nem nyithatsz ki Japánban. Ez a lehetőség kifejezetten turisták számára van, de ez a zacskó tax-free, ami nem ugyanaz mint a duty free a reptéren! Pl ha folyadéknak minősülő dolgot veszel, ugyanúgy max 100ml-es kiszerelést vihetsz fel belőle a kabinba magaddal. Egyébként 10% taxról beszélünk.

Programok:
A Tripadvisor-t kifejezetten ajánlom, kb minden ismert és kevésbé ismert dolog fent van, lehet böngészni millió program és látnivaló közül.
Mi itt foglaltunk íjászatra, samurai experience-re, de itt találtam meg a Nissan Heritage Collectiont is, de vannak tea szertartások, sushi készítés, zenés előadás / játék Gésával (mivel ők előadóművészek, nem k*rvák!)

Edo Wonderland: Muszáj megemlítenem, egy egész falucska Edo korszaknak megfelelően berendezve, az ott dolgozók is korabeli ruhákban vannak, rengeteg programmal, színjáték, samurai oktatás, ninja oktatás, shuriken dobálás, jelmez bérlés, kiállítások, íjászat…
Nikkoban található, kb 1 óra vonattal Tokyobol, nem annyira egyszerű az odajutás, de felejthetetlen élmény, családosoknak kifejezetten ajánlom! (+ ha rangosabb jelmezt bérelsz, az ott dolgozó „falubeliek” meghajolnak előtted, amikor arra sétálsz). Hozzá kell tenni, hogy nem olcsó a jegy, meg a ruha bérlés, és 1-2 program még fizetős is.
https://edowonderland.net/en/

Sensei mondja ne lopd el a kardot gájdzsin
Ilyesmiket fogsz látni az Edo Wonderlandben egész nap

+1 Tipp:
BOOKING IN ADVANCE!

Nem győzöm kihangsúlyozni, de tényleg, ahol van ilyen lehetőség, használni kell, mert egyes programok limitált létszámmal elérhetőek, mint pl egy múzeumi tárlatvezetés.

Applikációk amik hasznosak lehetnek:
-Airbnb/ Agoda / Booking
-NAVITIME: Járattervező / böngésző, ez azért hasznos, mert a Google Maps nem tervez minden JR járattal, egyes shinkansen járatokat nem hoz ki stb.
-NERV: Időjárás figyelésre lehet hasznos, mi ezen követtük nyomon a tájfun alakulását ami pont az utunk előtt tarolta le dél-délnyugat-japánt.
-Tripadvisor
-A légitársaságod applikációja akikkel repülsz.
-Google Lens (nem minden telefonon van rajta alapból)
-Whatsapp: Hotelek, Airbnb hostok, de Tripadvisor contact személyek is sokszor szeretnek itt kommunikálni
-SmartEX App: a kakukktojás, mert a mi régiónkban nem elérhető, de japánban mindenki ezt használja online bookingra a shinkansenekre, csak azért említem meg, ha látjátok valahol, ne is keressétek App storeban.

+1 utolsó tipp:
Facebook csoportok használata. Rengeteg kifejezetten Japán utazós csoport van, és a legtöbben ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, amik benned is meg fognak fogalmazódni.

Költségek:
Na jó, tudom mi érdekel mindenkit a legjobban. Azok a mocskos forintok, vagy ebben az esetben yenek. Erre kifejezetten nem akarom leírni a mi költségeinket, mert nem tartom reálisnak minden tételét, mint például a bérelt autót, ami teljesen fölösleges, ez csak az én szívem vágya volt. Vagy a repjegyet aminél mi tudtunk dolgozói kedvezménnyel venni Lufthansa Groupon belül.

Azért hogy mégis adjak valami támpontot:
-Repjegy jó időben kifogható 2-300 körül is akár (/fő oda vissza, feladott poggyász nélkül), innestől nyilván a csillagos ég
-Szállások már akár 10/éjtől is találhatóak, és ha a japánok tisztaságra való igényéből indulok ki, akkor valószínüleg az olcsóbb szállások sem lehetnek koszfészkek.
-Tömegközlekedni sokat fog mindenki, nekünk ez tisztán a Suica card-dal amit elköltöttünk 2 hét alatt az 33.000Ft / fő.
-Éttermek, boltok nem drágábbak mint itthon, sőt, a fent említett boltokban a bento-boxok, kész ételek még olcsóbbak is tudnak lenni, de az éttermekben is 2 fő megvacsorázik 5-10.000 forintból.
-Programokból teljesen ingyenesekkel is ki lehet tölteni az egész ottlétet, de a legolcsóbb belépőnk a Hiroshima Peace Memorial Museumban 200 yen volt (=500Ft), a legdrágább a Tokyo Skytree 7.000 yenért (=17.000 körül), szóval ilyen a szórás.

Összességében azt tudnám mondani, hogy nagyon megúszósan, mázlival vett repjeggyel egy hetet 500 ezer forint körül már ki lehet hozni, innestől kezdve az tolja fentebb a költségeket, hogy mire van igényünk, mit szeretnénk megnézni, hova szeretnénk eljutni. De őszintén mondom, hogy egy hét édeskevés még önmagában 1 városra is.

Nagyjából ezeket tudom elmondani, de újra kihangsúlyoznám, hogy ez “csak” az, amik mentén mi terveztük meg a saját utunkat, simán lehet, hogy másnak más dolgok fognak beválni, vagy olyan infót talál, amit én itt nem osztottam meg stb. Nekünk az itt felsoroltak sokat segítettek, és aránylag zökkenőmentes volt az utunk, mindenhova eljutottunk / láttunk, amit terveztük, nem késtünk le semmit, szállások rendben voltak.

Aki felbátorodik annak jó utat, nem fogjátok megbánni!

1 thought on “Japan Travel Tips and Tricks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Copyright © 2024 wankelblog.hu. All Rights Reserved. | SimClick by Catch Themes